Co znamená “Spritz”?

Spritz v doslovném překladu z němčiny znamená “perlivé” a nebo také “střik”. Tento název vznikl, a zároveň se i nejvíce proslavil v Itálii. Typický drink, známý především pro složení bílého vína a střik perlivé vody, který se pyšní své oblibě už od 18. století, nicméně svoji nejlepší etapu zažívá až v posledních letech s narůstající oblibou střiku v kombinaci s aperitivem.

Historie

Historie Spritzu sahá až do období habsburské nadvlády v oblasti Veneto kolem roku 1800, přesněji pod Lombardským královstvím na Benátsku. Různí obchodníci, ale také vojáci, diplomaté a zemědělci habsburské říše si rychle zvykli na pití místního vína v tavernách. Překvapením však byl obsah alkoholu, který byl vyšší než byli zvyklí. V důsledku toho si začali žádat po místních hostitelích trochu vody, aby byla vína lehčí. Originální spritz byl složen z šumivého bílého vína nebo červeného vína zředěného stolní vodou.

Jaký je trend?

Svou oblibou se spritz pyšní už od 50. let 20. století, kdy se u nás začíná objevovat Spritz Veneziano, dnes už znám pod názvem Aperol Spritz. Před 70 lety byl rovněž neméně populární Negroni Sbagliato. Nastavily tak nový trend pití známých italských aperitivů v kombinaci Spritz a Aperitive a tento trend roste až do dnes. Aperol Spritz je jasnou jedničkou v pomyslném žebříčku a mnozí ho často nazývají pouze jako Spritz, drink skládající se ze stejného dílu šumivého italského vína a Aperolu s trochou perlivé vody. Tento drink zaznamenal svoji největší popularitu v roce 2018 a v roce 2019 byl dokonce vyhlášen devátým nejpitějším drinkem na světě! Dále se ale daří i nejrůznějším kombinacím s chutí bezinky či grepu. Stylům a chutím se ve spritzu meze nekladou.

Proč ho mít v menu?

Spritz je osvěžující forma koktejlu, který se pije v jakoukoliv denní i večerní hodinu. Patří do takzvané skupiny Low ABW Cocktails neboli nízkoalkoholické drinky. Svojí skladbou šumivého vína, aperitivu či likéru a perlivé vody získáváme lehký drink plný chuti, který mnohdy zpravidla mívá menší obsah alkoholu než sklenka bílého vína. Ve vašem menu získá nepochybně stabilní místo a bude konkurovat známým koktejlům, jako jsou například Mojito či Cuba Libre.

Pár tipů na nejoblíbenější spritzy!

 

Aperol Spritz

Světově známý Aperol Spritz s vyváženou chutí hořkosladkých tónů podtržený příjemnou ovocností perlivého vína. Skvělý drink pro jakékoli roční období.

Suroviny:

6cl Aperol
6cl Cinzano Pro-Spritz
3cl Romerquelle perlivá

Ozdoba: Plátek pomeranče

Postup:
Do sklenice na víno plné ledu si odměrkou postupně odměříme 6cl Cinzano Pro-Spritz, 6cl Aperolu a na závěr 3cl Romerqulle perlivá. Jednou promícháme a vložíme plátek pomeranče.

 

Hugo Spritz

Svěží citrusovo-bezinkový spritz, který potěší v každém letním počasí.

Suroviny:

3cl Domácí bezinkový likér
1cl Citronová šťáva
6 lístků Máta
12cl Cinzano Prosecco

Ozdoba: Snítka máty

Postup:
Do sklenice na víno plné ledu si postupně odměříme všechny ingredience. Promícháme barmanskou lžičkou a ozdobíme snítkou máty.

 

Negroni Sbagliato

Typicky hořčí spritz s rudě červenou barvou zaujme především milovníky hořkého pití. Tento drink je skvělý jako aperitiv před večeří.

Suroviny:

3cl Cinzano Rosso
3cl Campari
6cl Cinzano Prosecco

Ozdoba: Plátek pomeranče

Postup:
Do sklenice na whisky plné