Aperol Spritz - recept

Hořkosladký vyvážený drink s nízkým obsahem alkoholu. Nejoblíbenější z dnes velmi populární kategorie míchaných nápojů tzv. „Spritz.“ Obliba tohoto osvěžujícího trendy drinku raketově stoupá nejen v Itálii, Německu, Rakousku, ale i v České republice a Slovensku.

Suroviny

6cl Aperol
6cl Cinzano ProSpritz
3cl Römerquelle perlivá

Ozdoba

Plátek pomeranče

Příprava – Přímo ve skle

2 minutyČas
Náročnost
  1. Sklenici na víno naplníme až po okraj ledem.
  2. První odměříme Prosecco následuje Aperol a nakonec zástřik sody.
  3. Pomocí barové lžičky jednou promícháme ve směru hodinových ručiček.
  4. Vložíme plátek čerstvě ukrojeného pomeranče.

Sklo

Vybavení

Historie

Slovo “spritz” nebo “spritzer” bylo známo už v 18. století, kdy se tak začínala nazývat směs bílého vína a sody. Bylo to zejména proto, že Rakousko ovládalo část dnešní Itálie a Rakušané ředili místní šumivé víno trochou sody, aby bylo lehčí – tak, jak na něj byli zvyklí z domova. Začátkem 19. století začala vznikat řada italských aperitivních likérů, které se začaly do směsi vína a sody přidávat. Z počátku v malé míře, do klasického střiku asi 2 cl likéru. Bylinný likér Aperol vznikl již v roce 1919 a to v malém městečku Padova na severu Itálie v oblasti Veneto. Populární míchaný nápoj Aperol Spritz se zrodil až v 50. letech minulého století a to v Benátkách. Do té doby se pil jako běžné likéry ve sklenici na stopce bez ledu a dalších přísad. Tato svěží lehká směs se od té doby stává jednoznačnou součástí italské kultury „aperitivo“ a je neodmyslitelně spojená s názvem „aperitivo moment“, který je známý v angličtině jako „Happy Hour.“ Když se v Itálii řekne “Spritz”, automaticky se tím myslí právě drink Aperol Spritz.

Zajímavost

Aperol v roce 2003 koupila společnost Campari Group, která tento drink podpořila masivní marketingovou kampaní a pomohla ho rozšířit do více než 170 zemí světa. Pokud si u našich sousedů, v Rakousku nebo Německu, objednáte Aperol Spritz, dostanete ho dost možná s klasickým tichým vínem namísto italského šumivého vína a bez pomeranče. Doporučujeme říct “Spritz Veneziano”, abyste dostali drink, na který jste zvyklí z Itálie.