Whisky Sour

Nejznámější klasický koktejl s použití vaječného bílku. Sladko kyselá chuť zjemněná vaječným bílkem s velkou porcí bourbonu. Koktejl, který potěší každého hosta.

Suroviny

5cl The Macallan 12y

2,5cl Citrónová šťáva

1,5cl Cukrový sirup

2cl Vaječný bílek

Ozdoba

Citrónová kůra

Příprava – Šejkr

2 minutyČas
Náročnost
  1. Nachladíme skleničku a připravíme ingredience, citrónovou šťávu vymačkáme lisem na citrusy.
  2. Odměrkou všechny ingredience odměříme přímo do shakeru na koktejly.
  3. Pomocí tyčového mixéru vyšleháme koktejl po dobu pěti sekund.
  4. Šejkr naplníme kostkovým ledem až po okraj a protřepeme.
  5. Koktejl scedíme přes sítko do vychlazené koktejlové sklenice na kostkový led.
  6. Na závěr zastříkneme citrónovou kůrou, kterou následně vložíme dovnitř drinku.


Historie

Nejstarší historická zmínka o koktejlu Whisky Sour byla zveřejněna ve wisconsinských novinách Waukesha Plain Dealer v roce 1870. V roce 1962 zveřejnil Universidad del Cuyo příběh citující peruánské noviny El Comercio de Iquique, které naznačovaly, že Elliott Stubb vytvořil „Whisky Sour “ v roce 1872 v kombinaci bourbonu, citrónové šťávy, cukru a vaječného bílku

Zajímavost

Koktejl je typicky servírován s vaječným bílkem, který přidá drinku na jemnosti. Není však nezvyklé si tento drink objednat i bez vaječného bílku.