Suroviny – recept na 0,7 l
- 500ml Rum s vyšším podílem alkoholu (60 %)
- 200g Cukr bílý
- 200ml Voda
- 9ks Limeta
- 1ks Pomeranč
- 20ks Nové koření
- 4ks Badyán
- 20ks Hřebíček
- 45g Zázvor
- 150ml Limetková šťáva
- 1/2 lžičky Mandlový extrakt
Jak na to
- Do hrnce si vložíme hřebíček, nové koření a badyán. Lehce orestujeme.
- Přidáme vodu, cukr a zázvor.
- Na mírném stupni za stálého míchání rozpustíme cukr.
- Sirup odstraníme z plotny a vložíme do něj kůry z limetek a pomeranče.
- Necháme vychladnout a přidáme rum, mandlový extrakt a limetkovou šťávu.
- Celý objem vložíme do uzavíratelné nádoby a uložíme na tmavé místo na alespoň jeden týden. Protřepeme každý den.
- Scedíme přes plátno či utěrku.
- Falernum plníme do čistých sterilizovaných lahví.
Skladování
Skladujeme v uzavřené láhvi. Nejlépe v lednici. Trvanlivost díky alkoholu může být i několik měsíců.
Tip
Pro urychlení bodu (6) můžeme použít SOUS VIDE. 45°C, 3 hodiny