Kávový nápoj, který zahřeje jak po stránce whisky tak dobré horké kávy. Díky smetaně a cukru se tento drink stává naprostou dobrotou.
Suroviny
- 3cl Whisky
- 2 lžičky Hnědého cukru
- 6cl Filtrované kávy
- 3cl Smetana 33%
Ozdoba
Tři kávová zrna
Příprava – Přímo ve skle
- Pomocí horké vody si nahřejeme silnostěnnou koktejlovou sklenici
- Zvlášť si vyšleháme smetanu pomocí tyčového mixéru či třepáním v shakeru na koktejly. Smetana musí být stále tekutá ale zároveň hustá.
- Do předehřáté sklenice si odměříme kávu s cukrem a pořádně rozmíchá cukr do rozpuštění.
- Do sklenice přilejeme whisky.
- Na závěr přilejeme přes barmanskou lžičku ležící na hladině smetanu tak aby se nám oddělila
- Ozdobíme pomocí tří kávových zrn.
Vybavení
Historie
Historie alkoholických horkých kávových nápojů podávaných ve sklenici se smetanou sahá až do poloviny 19. století. Nejznámějšími příklady jsou Fiaker a Pharisäer ve vídeňských kavárnách. Na přelomu 20. století se objevily variace zvané Kaisermelange, Maria Theresia a Biedermeier Kaffee Kombinace kávy a lihovin byla také populární v 19. století ve Francii, kde byly tyto nápoje nazývány Gloria. Relativně moderní irská káva byla vytvořena ve 40. letech 20. století Joe Sheridanem, šéfkuchařem který se stal barmanem původně z Castledergu v hrabství Tyrone, zatímco pracoval v přístavu Foynes ‚Port Sheridan přidal whisky do horké kávy, aby zahřál skupinu přilétajících amerických cestujících za chladného a vlhkého zimního večera. O cestujících se říká, že se zeptali, zda jim byla podávána brazilská káva, na kterou Sheridan odpověděl: „To je irská káva“.
Zajímavost
Počáteční letadla postrádala palivo při dlouhých cestách přes atlantický oceán. Ve Foynes na západním pobřeží Irska byl poslední tankovací bod pro letadla. Letadla byla poměrně primitivní a let byl náročný, takže alkoholické chutné kávy byly dobře vítány studenými unavenými cestovateli. Tak se rozšířili do celého světa.