Kávový nápoj, který zahřeje jak po stránce whisky tak dobré horké kávy. Díky smetaně a cukru se tento drink stává naprostou dobrotou.

Suroviny

  • 3cl Whisky
  • 2 lžičky Hnědého cukru
  • 6cl Filtrované kávy
  • 3cl Smetana 33%

Ozdoba

Tři kávová zrna

Příprava – Přímo ve skle

3 minutyČas
Náročnost
  1. Pomocí horké vody si nahřejeme silnostěnnou koktejlovou sklenici
  2. Zvlášť si vyšleháme smetanu pomocí tyčového mixéru či třepáním v shakeru na koktejly. Smetana musí být stále tekutá ale zároveň hustá.
  3. Do předehřáté sklenice si odměříme kávu s cukrem a pořádně rozmíchá cukr do rozpuštění.
  4. Do sklenice přilejeme whisky.
  5. Na závěr přilejeme přes barmanskou lžičku ležící na hladině smetanu tak aby se nám oddělila
  6. Ozdobíme pomocí tří kávových zrn.

Historie

Historie alkoholických horkých kávových nápojů podávaných ve sklenici se smetanou sahá až do poloviny 19. století. Nejznámějšími příklady jsou Fiaker a Pharisäer ve vídeňských kavárnách. Na přelomu 20. století se objevily variace zvané Kaisermelange, Maria Theresia a Biedermeier Kaffee Kombinace kávy a lihovin byla také populární v 19. století ve Francii, kde byly tyto nápoje nazývány Gloria. Relativně moderní irská káva byla vytvořena ve 40. letech 20. století Joe Sheridanem, šéfkuchařem který se stal barmanem původně z Castledergu v hrabství Tyrone, zatímco pracoval v přístavu Foynes ‚Port Sheridan přidal whisky do horké kávy, aby zahřál skupinu přilétajících amerických cestujících za chladného a vlhkého zimního večera. O cestujících se říká, že se zeptali, zda jim byla podávána brazilská káva, na kterou Sheridan odpověděl: „To je irská káva“.

Zajímavost

Počáteční letadla postrádala palivo při dlouhých cestách přes atlantický oceán. Ve Foynes na západním pobřeží Irska byl poslední tankovací bod pro letadla. Letadla byla poměrně primitivní a let byl náročný, takže alkoholické chutné kávy byly dobře vítány studenými unavenými cestovateli. Tak se rozšířili do celého světa.