Kombinace whisky, cukru, máty a bitters tvoří osvěžující kombinaci s mentolovou příchutí, avšak v tomto drinku nenajdeme žádnou kyselou složku, a tak se tento drink řadí spíše k silnějším drinkům s primární chutí alkoholu.
Suroviny
6cl Naked Grouse
1cl Cukrový sirup
3 střiky Angostura Bitters
10ks Lístek máty
Ozdoba
Máta
Příprava – Přímo v julep hrnku
- Nachladíme julep cup pomocí ledu.
- Odměrkou si ingredience odměříme přímo do julep cupu.
- Julep cup naplníme drceným ledem a pořádně barmanskou lžičkou promícháme.
- Doplníme drceným ledem a ozdobíme čerstvou mátou.
Vybavení
Historie
Historie Mint Julepu, jak už to u některých klasických koktejlů bývá, není tak úplně jasná. Mint Julep se považuje za jeden z nejstarších koktejlů. Kombinace, kterou si lidé připravovali z whisky, brandy či rumu společně s mátou a cukrem, byla poprvé zmíněna jako Kentucky Mint Julep ve spojitosti s dostihem z roku 1787. Jeho historie však sahá hluboko do 17. století.
Zajímavost
Tradičně se Mint Julep nepodával s brčkem. Odtud tak vznikl „Julep Strainer”, neboli „Julep sítko”, které se doslova používalo na cezení nápoje od malých kousků drceného ledu. Sítko bylo navrženo tak, aby zcela přesně sedělo navrchu typického hrníčku, a zároveň nepřekáželo v pohodlném pití drinku.