Koktejl spíše kyselého rázu s velkou porcí dominující tequily. Cointreau, nebo-li francouzký pomerančový likér Triple Sec, krásně vyladí balanc tohoto světoznámého koktejlu. U nás se oproti Mexiku a částečně i USA, přidává ještě cukrový sirup.

Suroviny

  • 6cl Tequila Reposado
  • 3cl Domácí likér z pomerančové kůry
  • 3cl Čerstvá limetková šťáva
  • 1,5cl Cukrový sirup

Ozdoba

Slaná krusta
Limetka

Příprava – V šejkru

2 minutyČas
Náročnost
  1. Nachladíme si skleničku a připravíme ingredience, limetkovou šťávu můžeme vymačkat lisem na citrusy.
  2. Všechny ingredience si odměříme přímo do shakeru na koktejly.
  3. Šejkr naplníme pomocí lopatky na led kostkovým ledem až po okraj a pořádně protřepeme.
  4. Koktejl scedíme přes sítko do vychlazené koktejlové sklenice.
  5. Ozdobíme pomocí měsíčkem limetky.


Historie

Margarita je španělské slovo pro „Daisy“. A je pravděpodobné, že koktejl Margarita je prostě koktejl Daisy na bázi tequily – styl nápojů vyrobených z citrusové šťávy, slazených sirupem nebo likérem a obohacených základním alkoholem pocházejícím z viktoriánských dob. Daisy byla kategorie koktejlů populární na počátku 20. století, o které napsal časopis Albuquerque Journal z 19. července 1939, který popisuje Daisy jako „všudypřítomnou“. První specifická zmínka o koktejlu Daisy na bázi tequily se objevila už 23. července 1936 v díle nazvaném „Graham’s“ časopisu Moville Mail. James Graham byl redaktorem a majitelem novin a v díle líčí svou návštěvu Tijuany a Augua Caliente v Mexiku.

Zajímavost

Po boku klasické Margarity můžeme znát i světoznámou Thommy’s Margaritu, která na místo Cointreau obsahuje sirup vyrobený z Agáve.