Martini Dry Cocktail

Silný drink, který má za účel vyzdvihnout primární bázi. Koktejl oblíbený především v Americe a Anglii.

Suroviny

6cl Bulldog gin
2cl Cinzano Extra Dry

Variace drinku Martini:
Sweet Martini – Sweet vermouth
Dry Martini – Dry vermouth
Perfect Martini – Sweet & Dry vermouth
Dirty Martini – střik šťávy z oliv

Ozdoba

Olivy nebo citrónová kůra

Příprava

2 minutyČas
Náročnost
  1. Nachladíme si koktejlovou sklenici a připravíme ingredience.
  2. Odměříme všechny ingredience do míchací sklenice.
  3. Lopatkou na led si naplníme míchací sklenici kostkovým ledem a barmanskou lžičkou 15 krát zamícháme ve směru hodinových ručiček.
  4. Koktejl scedíme přes barové sítko bez ledu do vychlazené skleničky.
  5. Koktejl zastříkneme citrónovou kůrou a vložíme dovnitř.


Historie

Původ Martini není zcela jasný. Existuje však obecná teorie, kterou většina lidí přijala za pravdivou. Příběh tvrdí, že nápoj se vyvinul z koktejlu Martinez, který je twistem na koktejl Manhattan. Začátkem 60. let 19. století tento koktejl míchal barman jménem Jerry Thomas. Martini koktejl byl poprvé zmíněný písemným receptem v koktejlové knize O. H. Brysona z roku 1884, The Modern Bartender, kde je nápoj označován jako variace na Manhattan. Také v Bartender manuálu Harryho Johnsona, zveřejněném v roce 1888, uvádí seznam ingrediencí tohoto koktejlu – Old Tom Gin, sladký vermut, pomerančové Curacao, Boker’s Bitters a citronová kůra.

Zajímavost

Okolo 19. století se Martini pilo převážně v poměru jedna porce ginu na jednu porci vermutu. Postupem času se dělalo sušší a sušší a zejména po konci prohibice získal tento nápoj v Americe na velké oblibě.