Martini Dry Cocktail - recept

Silný drink, který má za účel vyzdvihnout primární bázi. Koktejl oblíbený především v Americe a Anglii.

Suroviny

6cl Bulldog gin
2cl Cinzano Extra Dry

Variace drinku Martini:
Sweet Martini – Sweet vermouth
Dry Martini – Dry vermouth
Perfect Martini – Sweet & Dry vermouth
Dirty Martini – střik šťávy z oliv

Ozdoba

Olivy nebo citrónová kůra

Příprava

2 minutyČas
Náročnost
  1. Nachladíme si skleničku a připravíme ingredience.
  2. Odměříme všechny ingredience do míchácí sklenice.
  3. Naplníme si míchací sklenici kostkovým ledem a 15 krát otočíme ve směru hodinových ručiček.
  4. Koktejl scedíme přes barové sítko bez ledu do vychlazené skleničky.
  5. Koktejl zastříkneme citrónovou kůrou a vložíme dovnitř.

Sklo


Libbey Speakeasy SPKSY sklenice na koktejl Martini 190 ml
75 Kč

Vybavení


Shaker třídílný 500ml nerezový
265 Kč

Měděný shaker třídílný 0,5l
495 Kč

Baron Yukiwa Shaker 0,5 l
1996 Kč

Odměrka nerezová s ryskou 3cl - 5cl
196 Kč

Jigger Meclar Prestige 5,10,15,20,25 / 10,20,30,40,50 ml
595 Kč

Skleněná odměrka 2 - 4 cl CE
46 Kč

Biloxi jemné sítko nerezové na double strain
296 Kč

Biloxi měděné jemné sítko malé na double strain
296 Kč

Libbey Carats míchací sklenice 750 ml
509 Kč

RCR Tattoo Míchací sklenice 650ml
645 Kč

Japonská míchací sklenice 0,7l
695 Kč

Profi Strainer bez úchytů s rukojetí
456 Kč

BarConic® Julep strainer měděný
196 Kč

Julep strainer
146 Kč

Barová lžička Hoffman 45cm
325 Kč

Nerezová míchací lžička se slzou 45 cm
325 Kč

Barová lžička Hoffman 29 cm
246 Kč

Historie

Původ Martini není zcela jasný. Existuje však obecná teorie, kterou většina lidí přijala za pravdivou. Příběh tvrdí, že nápoj se vyvinul z koktejlu Martinez, který je twistem na koktejl Manhattan. Začátkem 60. let 19. století tento koktejl míchal barman jménem Jerry Thomas. Martini koktejl byl poprvé zmíněný písemným receptem v koktejlové knize O. H. Brysona z roku 1884, The Modern Bartender, kde je nápoj označován jako variace na Manhattan. Také v Bartender manuálu Harryho Johnsona, zveřejněném v roce 1888, uvádí seznam ingrediencí tohoto koktejlu – Old Tom Gin, sladký vermut, pomerančové Curacao, Boker’s Bitters a citronová kůra.

Zajímavost

Okolo 19. století se Martini pilo převážně v poměru jedna porce ginu na jednu porci vermutu. Postupem času se dělalo sušší a sušší a zejména po konci prohibice získal tento nápoj v Americe na velké oblibě.