Takzvaný král koktejlů. Suchý a silný koktejl, který v několika ohledech může připomínat klasický Old Fashioned.

Suroviny

6cl Cognac
1cl Cukrový sirup
5 střiků Peychaud’s Bitters
1 střik Absinth

Ozdoba

Zástřik citrónové kůry – nevkládáme do drinku

Příprava – V míchací sklenici

2 minutyČas
Náročnost
  1. Nachladíme si skleničku a míchací sklenici pomocí ledu.
  2. Ingredience si odměrkou postupně odměříme do míchací sklenice.
  3. Míchací sklenici naplníme kostkovým ledem.
  4. Pomocí barmanské lžičky 20 krát otočíme led po směru hodinových ručiček.
  5. Koktejl scedíme za pomoci barového sítka do vychlazené koktejlové sklenice bez ledu.
  6. Nakonec zastříkneme citrónovou kůrou, kterou následně nevkládáme do drinku.


Historie

John B. Shiller si otevřel kavárnu v New Orleans jménem The Sazerac Coffee. Své jméno nesla po oblíbeném produktu “Sazerac de Forge et Fils”, který se v podniku často připravoval. Barman té doby, Leon Lamothe, namíchal tento koňak s Peychaun’s Bitters, cukrem, vodou a esencí anýzu.

Zajímavost

Na přelomu 19. a 20. století zneškodnili škůdci většinu vinic v Evropě a zapříčinili tak nejenom nedostatek vína, ale pochopitelně také brandy a koňaku. V té době se začal Sazerac míchat ze žitné whisky. Proto dnes můžeme často nalézt Sazerac koktejl v kombinaci těchto dvou alkoholů či i jednodruhově.