Takzvaný král koktejlů. Suchý a silný koktejl, který v několika ohledech může připomínat klasický Old Fashioned.

Suroviny

6cl Cognac
1cl Cukrový sirup
5 střiků Peychaud’s Bitters
1 střik Absinth

Ozdoba

Zástřik citrónové kůry – nevkládáme do drinku

Příprava – V míchací sklenici

2 minutyČas
Náročnost
  1. Nachladíme si skleničku a míchací sklenici pomocí ledu.
  2. Ingredience si postupně odměříme do míchací sklenice.
  3. Míchací sklenici naplníme kostkovým ledem.
  4. Pomocí míchací lžičky 20 krát otočíme led po směru hodinových ručiček.
  5. Koktejl scedíme za pomoci barového sítka do vychlazené skleničky bez ledu.
  6. Nakonec zastříkneme citrónovou kůrou, kterou následně nevkládáme do drinku.

Sklo


RCR Brillante sklenice na whisky 340 ml
100 Kč

Vybavení


Libbey Carats míchací sklenice 750 ml
509 Kč

RCR Tattoo Míchací sklenice 650ml
645 Kč

Japonská míchací sklenice 0,7l
695 Kč

Profi Strainer bez úchytů s rukojetí
456 Kč

BarConic® Julep strainer měděný
196 Kč

Julep strainer
146 Kč

Odměrka nerezová s ryskou 3cl - 5cl
196 Kč

Jigger Meclar Prestige 5,10,15,20,25 / 10,20,30,40,50 ml
595 Kč

Skleněná odměrka 2 - 4 cl CE
46 Kč

Barová lžička Hoffman 45cm
325 Kč

Nerezová míchací lžička se slzou 45 cm
325 Kč

Barová lžička Hoffman 29 cm
246 Kč

Historie

John B. Shiller si otevřel kavárnu v New Orleans jménem The Sazerac Coffee. Své jméno nesla po oblíbeném produktu “Sazerac de Forge et Fils”, který se v podniku často připravoval. Barman té doby, Leon Lamothe, namíchal tento koňak s Peychaun’s Bitters, cukrem, vodou a esencí anýzu.

Zajímavost

Na přelomu 19. a 20. století zneškodnili škůdci většinu vinic v Evropě a zapříčinili tak nejenom nedostatek vína, ale pochopitelně také brandy a koňaku. V té době se začal Sazerac míchat ze žitné whisky. Proto dnes můžeme často nalézt Sazerac koktejl v kombinaci těchto dvou alkoholů či i jednodruhově.