Caipiroska - recept

Osvěžující koktejl s velkou porcí alkoholu doplněný o sladkokyselý mix limetky a cukru. Servírován je na drceném ledu, a tak tvoří výbornou kombinaci hodící se do horkých letních dnů.

Suroviny

6cl Vodka
1/2 Limetky
2 lžička třtinový cukr

Ozdoba

Měsíček limetky

Příprava – Přímo ve skle

1 minutaČas
Náročnost
  1. Nachladíme si skleničku a připravíme ingredience.
  2. Do nachlazené skleničky vložíme na čtvrtiny nakrájenou limetku a pomačkáme za pomocí muddleru.
  3. Do sklenice nasypeme cukr a poté drcený led až po okraj.
  4. Přímo na drcený led odměříme vodku.
  5. Pořádně promícháme odspodu nahoru pomocí barové lžičky.
  6. Doplníme drceným ledem a ozdobíme plátkem limetky.

Sklo


Libbey everest rock 355 ml
80 Kč

Vybavení


Odměrka nerezová s ryskou 3cl - 5cl
196 Kč

Jigger Meclar Prestige 5,10,15,20,25 / 10,20,30,40,50 ml
595 Kč

Skleněná odměrka 2 - 4 cl CE
46 Kč

Muddler plastový černý zdrsněný
125 Kč

BarConic® Akrylátový muddler čirý
335 Kč

BarConic® Akrylátový muddler modrý
296 Kč

Barová lžička Hoffman 45cm
325 Kč

Nerezová míchací lžička se slzou 45 cm
325 Kč

Barová lžička Hoffman 29 cm
246 Kč

Historie

Caipiroska získala na popularitě až v posledních desetiletích 20. století, kdy se na jihoamerický trh dostávalo mnohem více kvalitní vodky. Caipiroska je twist na koktejl zvaný Caipirinha. Existuje několik příběhů, jak koktejl vznikl. Jeden z nich vypráví o léčivých účincích proti španělské chřipce na počátku 20. století. Původní recept pravděpodobně obsahoval česnek, med, limetku a další silné přírodní látky. Lékaři často doporučovali přidat do nápoje lihovinu pro rychlejší účinek. Později se opustilo od česneku a medu, které nahradil cukr.

Zajímavost

Jméno Caipiroska vychází ze slova Caipira, kterým se označuje člověk z venkova.