Caipiroska - recept

Osvěžující koktejl s velkou porcí alkoholu doplněný o sladkokyselý mix limetky a cukru. Servírován je na drceném ledu, a tak tvoří výbornou kombinaci hodící se do horkých letních dnů.

Suroviny

6cl Vodka
1/2 Limetky
2 lžička třtinový cukr

Ozdoba

Měsíček limetky

Příprava – Přímo ve skle

1 minutaČas
Náročnost
  1. Nachladíme si skleničku a připravíme ingredience.
  2. Do nachlazené skleničky vložíme na čtvrtiny nakrájenou limetku a pomačkáme za pomocí muddleru.
  3. Do sklenice nasypeme cukr a poté drcený led až po okraj.
  4. Přímo na drcený led odměříme vodku.
  5. Pořádně promícháme odspodu nahoru pomocí barové lžičky.
  6. Doplníme drceným ledem a ozdobíme plátkem limetky.

Sklo

Vybavení

Historie

Caipiroska získala na popularitě až v posledních desetiletích 20. století, kdy se na jihoamerický trh dostávalo mnohem více kvalitní vodky. Caipiroska je twist na koktejl zvaný Caipirinha. Existuje několik příběhů, jak koktejl vznikl. Jeden z nich vypráví o léčivých účincích proti španělské chřipce na počátku 20. století. Původní recept pravděpodobně obsahoval česnek, med, limetku a další silné přírodní látky. Lékaři často doporučovali přidat do nápoje lihovinu pro rychlejší účinek. Později se opustilo od česneku a medu, které nahradil cukr.

Zajímavost

Jméno Caipiroska vychází ze slova Caipira, kterým se označuje člověk z venkova.