Last Word - recept

Koktejl spíše kyselého profilu s tóny třešní a bylinek, které přicházejí z francouzského bylinného likéru Green Charteuse.

Suroviny

3cl Bulldog gin
2cl Likér Green Chartreuse
2cl Domácí třešňový likér (Maraschino)
2cl Čerstvá limetková šťáva

Ozdoba

Limetková kůra

Příprava – Šejkr

3 minutyČas
Náročnost
  1. Nachladíme si skleničku a připravíme ingredience.
  2. Odměříme si všechny ingredience přímo do šejkru.
  3. Naplníme šejkr kostkovým ledem až po okraj a pořádně vytřepeme.
  4. Koktejl scedíme přes barové sítko bez ledu do vychlazené coupety.
  5. Koktejl zastříkneme limetkovou kůrou, kterou následně vložíme dovnitř drinku.

Sklo


Libbey coupe Specials 240 ml
80 Kč

Vybavení


Shaker třídílný 500ml nerezový
265 Kč

Měděný shaker třídílný 0,5l
495 Kč

Baron Yukiwa Shaker 0,5 l
1996 Kč

Odměrka nerezová s ryskou 3cl - 5cl
196 Kč

Jigger Meclar Prestige 5,10,15,20,25 / 10,20,30,40,50 ml
595 Kč

Skleněná odměrka 2 - 4 cl CE
46 Kč

Biloxi jemné sítko nerezové na double strain
296 Kč

Biloxi měděné jemné sítko malé na double strain
296 Kč

Historie

Nejstarší známá písemná zmínka o koktejlu Last Word je v koktejlové knize z roku 1951 od Teda Sauciera, Bottoms Up! Koktejl byl poprvé představen asi před třiceti lety Frankem Fogarty, který byl velmi známý ve Vaudeville a říkalo se mu Dublin Minstre. Pravděpodobně byl nápoj vymyšlen okolo roku 1920 bezprostředně před nebo po začátku americké prohibice. Zdá se, že tento nápoj je jeden z mála velkých koktejlů, které se objevily v období před zákazem pití alkoholu v Americe.

Zajímavost

Frank Fogasty byl slavný americký divadelní umělec ve Vaudeville (dnešní stand-up komedy) ve 20. letech 20. století. Hrál v Orpheum v Brooklynu a stal se slavným pro jeho monology, vyhrál dokonce i New York Morning Telegraph soutěž o nejpopulárnějšího vaudeville umělce v roce 1912. Typicky otevíral svoje představení s písní a uzavíral recitací a zde se zrodil název Last Word.