Koktejl, který není nutno příliš představovat. Osvěžující citrusově mátový koktejl s velkou porcí rumu. Populární je především v horkých letních dnech. Právem patří mezi nejznámější světovou klasiku.
Suroviny
4cl Brugal Blanco
4/8 Limetka
2 lžičky Třtinový cukr
10ks Lístek máty
6cl Römerquelle perlivá
Ozdoba
Máta, limetka – Přímo ve skle
Příprava – Přímo ve skle
- Nachladíme si skleničku a připravíme ingredience.
- Do sklenice vložíme nakrájenou limetku, cukr a za pomoci paličky na mojito pomačkáme limetku tak, aby pustila šťávu.
- Doplníme mix o mátu, rum a zasypeme drceným ledem.
- Pomocí barmanské lžičky pořádně promícháme od spodu nahoru.
- Doplníme sodou a lehce promícháme.
- Koktejlovou sklenici doplníme ledem a ozdobíme mátou a čerstvou limitou.
Vybavení
Historie
Historie koktejlu sahá daleko do minulosti, konkrétně někdy okolo roku 1568, kdy se objevuje první nápoj připomínající Mojito. Za jeho vznikem stál tehdejší korzár a mořeplavec Francis Drake, taky znám jako Admirál Drake. Každý den si míchal jako prevenci proti choleře či jiným nemocem koktejl zvaný “El Draque” za pomoci Aquardiente (podobný dnešnímu rumu), limetky, cukru a máty. Mojito se přeměnilo do dnešní podoby okolo roku 1931 na Kubě, kdy se Aquardiente zaměnil za rum.
Zajímavost
Slovo “mojito” zřejmě pochází z označení pálivé omáčky mojo (ze španělského mojar, „navlhčit“).