Piña Colada

Tento koktejl právem patří mezi světoznámé tiki klasiky. Je populární napříč celým světem. Kombinace ananasu s kokosem tvoří harmonické duo, které nikdy nezklame.

Suroviny

4cl Brugal Blanco
1cl Brugal Anejo
1cl Kokosový likér
2cl Kokosová smetana
1cl Čerstvá limetková šťáva
10cl Cappy Ananas
1 špetka Sůl

Ozdoba

Ananas, máta, koktejlová třešeň

Příprava – Šejkr

2 minutyČas
Náročnost
  1. Nachladíme si koktejlovou sklenici a připravíme ingredience, limetkovou šťávu můžeme vymačkat pomocí lisu na citrusy.
  2. Odměrkou si všechny ingredience odměříme přímo do shakeru na koktejly.
  3. Lopatkou na led si šejkr naplníme kostkovým ledem až po okraj a pořádně protřepeme.
  4. Koktejl scedíme přes sítko do sklenice na drcený led.
  5. Ozdobíme ananasem, koktejlovou třešní a mátou.


Historie

O původ tohoto drinku z Porto Rica se přou tři barmani. První zmínka je z roku 1952 z hotelu Hilton v Puerto Rico, kdy tehdejší barman Ramon “Monchito” Marrero Pérez namíchal tento drink. Častěji se ale připisuje prvenství Rámonu Portas Mignotu, který jej namíchal roku 1963 v restauraci Barrachina v San Juan. Do dnes v této restauraci visí na zdi plaketa, která to dokazuje.

Zajímavost

Název tohoto koktejlu pochází ze španělštiny. Piña znamená ananas, colada bychom pak v tomto smyslu mohli přeložit jako “přecezený”. Pravděpodobně je to odkaz na čerstvou ananasovou šťávu, která by měla být použita při výrobě tohoto drinku.