Novodobý klasický koktejl, který stále získává více na své popularitě především v zimním období, kde je oblíbený pro svojí standardní kombinaci medu a zázvoru. Jednosladová skotská whisky dodá drinku jemné kouřové aroma, které je typické pro tento koktejl.
Suroviny
- 4cl The Famous Grouse
- 1cl Highland Park 12y
- 2cl Domácí medovo-zázvorový sirup
- 2cl Citrónová šťáva
Ozdoba
Kandovaný zázvor
Citrónová kůra
Příprava – V šejkru
- Nachladíme si skleničku a připravíme ingredience, citrónovou šťávu můžeme vymačkat lisem na citrusy.
- Všechny ingredience vyjma jednosladové whisky si odměříme přímo do shakeru na koktejly.
- Šejkr naplníme pomocí lopatky na led kostkovým ledem až po okraj a pořádně protřepeme.
- Koktejl scedíme přes sítko do vychlazené koktejlové sklenice.
- Na závěr opatrně nalijeme vrstvu jednosladové whisky navrch koktejlu.
Vybavení
Historie
Byl vytvořen roku 2005 Samem Rossem, barmanem, který pracoval v průkopnickém newyorském koktejlovém baru Milk & Honey. Ross vzal prvky koktejlu Gold Rush (bourbon, citron a med), připravil jej za pomoci míchané skotské whisky, pak přidal stejné díly medového sirupu a slazené zázvorové šťávy. Na závěr navrch koktejlu nalil typickou kouřovou jednosladovou whisky a tak se zrodila hvězda.
Zajímavost
Penicillin je znám jako ukázkový příklad, který pomohl rozbít tradiční způsoby myšlení a otevřel mysl barmanů a zákazníků s používáním míchané skotské, zejména pak rašelinové jednosladové whisky v koktejlech.