Novodobý klasický koktejl, který stále získává více na své popularitě především v zimním období, kde je oblíbený pro svojí standardní kombinaci medu a zázvoru. Jednosladová skotská whisky dodá drinku jemné kouřové aroma, které je typické pro tento koktejl.

Suroviny

Ozdoba

Kandovaný zázvor
Citrónová kůra

Příprava – V šejkru

2 minutyČas
Náročnost
  1. Nachladíme si skleničku a připravíme ingredience, citrónovou šťávu můžeme vymačkat lisem na citrusy.
  2. Všechny ingredience vyjma jednosladové whisky si odměříme přímo do shakeru na koktejly.
  3. Šejkr naplníme pomocí lopatky na led kostkovým ledem až po okraj a pořádně protřepeme.
  4. Koktejl scedíme přes sítko do vychlazené koktejlové sklenice.
  5. Na závěr opatrně nalijeme vrstvu jednosladové whisky navrch koktejlu.


Vybavení

Historie

Byl vytvořen roku 2005 Samem Rossem, barmanem, který pracoval v průkopnickém newyorském koktejlovém baru Milk & Honey. Ross vzal prvky koktejlu Gold Rush (bourbon, citron a med), připravil jej za pomoci míchané skotské whisky, pak přidal stejné díly medového sirupu a slazené zázvorové šťávy. Na závěr navrch koktejlu nalil typickou kouřovou jednosladovou whisky a tak se zrodila hvězda.

Zajímavost

Penicillin je znám jako ukázkový příklad, který pomohl rozbít tradiční způsoby myšlení a otevřel mysl barmanů a zákazníků s používáním míchané skotské, zejména pak rašelinové jednosladové whisky v koktejlech.