Tento koktejl právem patří mezi světoznámé tiki klasiky. Je populární napříč celým světem. Kombinace ananasu s kokosem tvoří harmonické duo, které nikdy nezklame.
Suroviny
4cl Brugal Blanco
1cl Brugal Anejo
1cl Kokosový likér
2cl Kokosová smetana
1cl Čerstvá limetková šťáva
10cl Cappy Ananas
1 špetka Sůl
Ozdoba
Ananas, máta, koktejlová třešeň
Příprava – Šejkr
- Nachladíme si koktejlovou sklenici a připravíme ingredience, limetkovou šťávu můžeme vymačkat pomocí lisu na citrusy.
- Odměrkou si všechny ingredience odměříme přímo do shakeru na koktejly.
- Lopatkou na led si šejkr naplníme kostkovým ledem až po okraj a pořádně protřepeme.
- Koktejl scedíme přes sítko do sklenice na drcený led.
- Ozdobíme ananasem, koktejlovou třešní a mátou.
Vybavení
Historie
O původ tohoto drinku z Porto Rica se přou tři barmani. První zmínka je z roku 1952 z hotelu Hilton v Puerto Rico, kdy tehdejší barman Ramon “Monchito” Marrero Pérez namíchal tento drink. Častěji se ale připisuje prvenství Rámonu Portas Mignotu, který jej namíchal roku 1963 v restauraci Barrachina v San Juan. Do dnes v této restauraci visí na zdi plaketa, která to dokazuje.
Zajímavost
Název tohoto koktejlu pochází ze španělštiny. Piña znamená ananas, colada bychom pak v tomto smyslu mohli přeložit jako “přecezený”. Pravděpodobně je to odkaz na čerstvou ananasovou šťávu, která by měla být použita při výrobě tohoto drinku.